Kansainvälinen ja ainutlaatuinen Aurubis Finland Oy tuottaa ja kierrättää kuparia Porissa

Aurubis Finland valmistaa ja kierrättää kuparia teollisuuden tarpeisiin Euroopan suurimpana kuparin tuottajana. Kuparia käytetään ympäristöystävällisissä teknologioissa sähkön ja lämmön johtavuudessa sekä monissa arkkitehtuurisissa kohteissa. Moni tunteekin luonnon patinoimat kupariset kirkkojen katot ja rakennusten julkisivut. Ne ovat usein lähtöisin Porista.

Aurubiksen tehtaalla Porissa on Pohjoismaiden ainoa kuparivalssaamo sekä oma valimo, joissa kuparia tuotetaan raaka-aineeksi ja jalostetaan edelleen asiakkaiden tuotteiden mukaisesti.

Toimitusketjun ja asiakaspalvelun päällikkö Santtu Koivula kertoo, että kuparituotteet liittyvät usein sähkön- ja lämmönjohtavuuteen. Kuparia on mukana, kun virtaa siirretään paikasta toiseen, esimerkiksi sähköautoissa, kun sähköä johdetaan akusta moottoriin.

Kuparia käytetään myös arkkitehtuurisissa kohteissa. Aurubis valmistaa esimerkiksi vanhojen kirkkojen kattojen uusimiseen soveltuvaa kuparia. Vanhat kuparikatot ovat patinoituneet ajan saatossa kauniin vihreäksi ja Aurubis pystyykin valmistamaan teollisesti, luonnollista patinoitumista matkien, vihertävää patinoitua kuparia, jonka sävy vastaa alkuperäistä kattoa. Suomessakin on monta arkkitehtuurista kohdetta, julkisivuja ja kattoja, kuten Porin uimahallin ja Tampereen Metso-kirjaston julkisivut.

Kuparilla on kysyntää ympäri maailmaa. Aurubiksen tuotannosta alle 10 prosenttia jää Suomeen ja yli 90 prosenttia menee vientiin ympäri maailmaa.

”Suurin osa kuparistamme viedään ympäri Eurooppaa. Sekä Pohjois-Amerikkaan että Aasiaan menee puolestaan kumpaankin noin 10 prosenttia viennistä”, kertoo Koivula.

Kesätöistä voi nousta vakinaiseksi työntekijäksi

HR-asiantuntija Anni Kataja kertoo Aurubis Finlandin olevan noin 250 henkilön yritys. Se on osa Aurubis-konsernia, joka puolestaan työllistää 7 400 henkilöä 20 eri maassa.

Kesäisin Aurubis palkkaa noin 50 kesätyöntekijää, jotka usein ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita ammattikorkeakoulusta ja yliopistosta. Henkilöstöstä onkin moni tullut taloon nimenomaan kesätöiden kautta, kuten myös Koivula.

”Tulin itse vuonna 2013 kesätöihin ja olin yhteensä neljä kesää täällä töissä. Tein myös diplomi-insinööriopintojeni kandi- ja diplomityöt Aurubikselle ja pääsin valmistumisen jälkeen vakinaiseksi työntekijäksi. Olen saanut hyvin kehittymismahdollisuuksia ja uusia työtehtäviä”, Koivula kertoo omasta polustaan.

Anni Kataja kertoo, että kun Aurubiksella avautuu jokin positio, mietitään löytyykö talon sisältä joku työhön. Tällä tavoin pyritään antamaan henkilöstölle kehittymismahdollisuuksia ja säilyttämään osaamista talon sisällä.

Aurubis palkitsee pitkäaikaisia työntekijöitä ansiomerkein, kuten juuri hiljattain eläkkeelle jäävä työntekijä sai kunnioitettavan 40 vuoden ansiomerkin.
”Meillä on työntekijöitä, jotka ovat olleet meillä töissä pitkään. Olemme pystyneet työllistämään myös kausityöntekijöitä, ja tuotantoon on tullut paljon nuoria töihin”, kertoo Kataja henkilöstöstä.

Palvelusvuosimuistamisten lisäksi Aurubuksilla työntekijöitä kannustetaan ja heidän viihtyvyydestään pidetään huolta ruokala- ja virike-etujen ohessa erilaisin tilannesidonnaisin tavoin: myynti- ja tulosennätykset ja muut hyvät suoritukset huomioidaan yksilön tai koko henkilöstön tasolla.

Entä minkälainen kaupunki Pori on elää ja työskennellä?

”Pori on tarpeeksi iso kaupunki, jossa kaikki tarvittavat palvelut ovat saatavilla. Samaan aikaan Pori on tarpeeksi pieni kaupunki, jolloin elämä on helppoa ja elinkustannukset monta muuta paikkakuntaa alhaisempia”, Kataja ja Koivula vastaavat.