Suomen vanhin maaseutukauppa K-Market Perälä aina aikaansa edellä henkilöstön palkitsemisessa

K-Market Perälässä palkittiin henkilöstöä ansiomerkein maalaisidyllisessä Taulun Kartanossa vietetyssä henkilöstöjuhlassa vuoden alussa.

Suomen vanhin maaseutukauppa K-Market Perälä sijaitsee Keski-Suomessa Toivakassa. Maaseudun historia on 2 400 vakituisen asukkaan kunnassa vahvasti läsnä. Kunnan asukasmäärä kaksinkertaistuu kesäasukkaiden myötä, ja kesä onkin myös K-Market Perälässä sesonkiaikaa. Silloin myös kaupan henkilökunta kasvaa seitsemällä työntekijällä seitsemän vakituisen lisäksi.

Kauppias Kerttu Vesterinen on luotsannut kauppaa maaliskuusta 2021. Vesterinen on aiemmin opiskellut organisaation johtamista ja tietää hyvin, miten tärkeää henkilökunnan työssä viihtyminen on. Sen lisäksi, että on oltava kivaa tehdä töitä yhdessä, on työnantajan puolelta tulevalla kannustamisella paljon merkitystä. Henkilöstön palkitsemiseksi on kaupalla monia tapoja, esimerkiksi ansiomerkit ja tänä vuonna käyttöön otettu tulospalkkaus.

”Tulospalkkaus oli uudenlainen ajatus, jonka otimme nyt ensimmäistä vuotta kokeilevasti käyttöön. Toteutimme sen aika yksinkertaisesti myyntiin ja hävikkiin perustuvasti. Seuraamme mielenkiinnolla, miten se lähtee käyntiin”, kertoo Vesterinen.

Ansiomerkkejä on K-Market Perälässä haettu ennenkin.

”Haimme ansiomerkkejä, kun työntekijällämme Eila Hokkaselle oli tulossa täyteen 35 vuotta työuraa ja Päivi Laitiselle 34 vuotta. Ansiomerkit luovutettiin palkitsemistilaisuudessa alkuvuonna 2022 maalaismiljöössä Toivakan Taulun Kartanossa. Ansiomerkin saajille pidettiin puheet, ja muistelimme tilaisuuden yhteydessä työntekijöiden työuria ja kaupan historiaa”, kertoo Vesterinen palkitsemistilaisuudesta, jossa oli myös entinen kauppias Matti Perälä mukana.

”Kauppaneuvos Matti Perälän suku on pitkään ollut kauppiaina täällä. Henkilöstön palkitsemisessa he ovat olleet aikaansa edellä”, Vesterinen sanoo.

Vesterisen mukaan on tarkoitus jatkaa ansiomerkkien hakemista henkilöstölle aina tasakymmenvuosista.

Lue myös Kerttu Vesteristä ja K-Market Perälää koskeva artikkeli Keskisuomalaisesta.

Vuosimerkki myönnetään työuran pituuden perusteella saman yrityksen palveluksessa tai itsenäisestä yrittämisestä tai luottamushenkilön toimimisesta. Lue lisää ansiomerkeistä osoitteessa ansiomerkit.fi.