Digitalisoituva ATA carnet -tulliasiakirja on helpottanut 60 vuotta väliaikaista vientiä

ATA carnet -tulliasiakirja on helpottanut vuodesta 1963 lähtien väliaikaista vientiä yli rajojen ja vähentänyt yritysten kohtaamaa byrokratiaan eri puolilla maailmaa. Nyt paperisesta dokumentista ollaan vähitellen siirtymässä kohti sähköistä eATA carnet -tulliasiakirjaa.

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka avulla yritys voi viedä tavaroita sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Carnet’eelle voidaan hakea jatkoaikaa tarvittaessa maissa, jotka antavat siihen luvan. ATA carnet korvaa muut vientiasiakirjat, kauttakuljetusasiakirjat ja väliaikaisessa vientimaassa tarvittavat tulliasiakirjat.

Digitaalinen tulevaisuus – eATA

Kansainvälisen kauppakamarin Maailman tullijärjestön tuella kehittämä eATA carnet tarjoaa erilaisia työkaluja, jotka on räätälöity useille sidosryhmille. Älypuhelinsovelluksen (ATA Carnet app) avulla carnet’n digitaaliset versiot kulkevat carnet’n haltijan mukana, ja haltia voi esittää asiakirjat tullille vaivattomasti. ATA Carnet Customs -tietokannan avulla tullivirkailijat tarkastavat carnet’eet ja hyväksyvät digitaalisesti ilmoitetut tapahtumat. Kauppakamareilla on omat järjestelmät asiakirjojen myöntämiseen. Kauppakamarit Sveitsissä, Belgiassa, Kiinassa, Saksassa ovat pilotoineet eATA carnet’n käyttöä. Tavoitteena on siirtyä paperisesta kokonaan sähköiseen ATA carnet’seen vuoteen 2027 mennessä.

Siirtymäaikana käytetään rinnakkain paperisia ja digitaalisia asiakirjoja. Kauppakamareilla, yrityksillä ja tullilla on paljon opittavaa, mutta sähköinen carnet tulee helpottamaan ja nopeuttamaan väliaikaista vientiä entisestään. Kauppakamarit neuvovat yrityksiä asiakirjojen käytössä.

ATA carnet säästää aikaa ja rahaa – yritysten oltava huolellisia asiakirjan käytössä

Yritys voi viedä väliaikaisesti ATA carnet’eella kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita noin 80 eri maahan. Yritys säästää tullimaksut ja arvonlisäverot ja välttyy tullin vaatimilta vakuusmaksuilta. Tullausmenettely yksinkertaistuu, koska muita tullausasiakirjoja ei tarvita.

Suomalaiset yritykset vievät väliaikaisesti tavaroita eniten Norjaan, Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin tällä hetkellä, mutta tavara kulkee vaivattomasti carnet’eella myös Japaniin, Australiaan, Etelä-Afrikkaan ja Meksikoon.

Kaikkien viennin ja tuonnin asiakirjojen käyttö vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta, ja sama koskee ATA carnet’ta. Hakemukset on täytettävä sääntöjen mukaisesti, ja asiakirjat on esitettävä tullille sääntöjä ja voimassaoloaikoja noudattaen.

Lisätietoa:
atacarnet.fi
iccwbo.org/business-solutions/ata-carnet

Hatanpää Anne

Anne Hatanpää

Yhteyspäällikkö

+358 50 320 9539

Kategoriat:Kansainväliset asiat, Vienti, Anne Hatanpää