MEN 42/2019: Lausuntopyyntö jätetään käsittelemättä

Päätös:                     MEN 42/2019
Videon tekijä:       Linda Julia (ByLindaJulia-kanava)
Alusta:                      YouTube
Päätös:                     Lausuntopyyntö jätetään käsittelemättä

Lausuntopyyntö  

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön yksityishenkilöltä YouTube-kanavalla esitetystä videosta. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan siitä ei käy ilmi, että video saattaa olla mainos. 

Videon tekijän vastaus

Video ei ole sponsoroitu eikä kaupallinen yhteistyö Coca-Colan tai Mentoksen kanssa. Kyseessä ei ole piilomarkkinointi, sillä en ole ollut yhteydessä kyseisiin yrityksiin, enkä ole saanut rahaa tämän videon tekemisestä. Olen itse ostanut videolla näkyvät tuotteet.

Yrityksen vastaus

Video ei ole Suomen Coca-Colan tilaamaa sisältöä eikä yhtiöllä ole koskaan ollut kyseisen henkilön kanssa yhteistyötä.

Mainonnan eettisen neuvoston päätös

Mainonnan eettisen neuvoston sääntöjen 1 kohdan mukaan neuvoston tehtävänä on antaa lausuntoja siitä, onko mainos tai muu menettely markkinoinnissa hyvän tavan vastaista ottaen huomioon Kansainvälisen kauppakamarin markkinointisäännöt.

Koska lausuntopyynnön kohteena olevassa menettelyssä ei esitetyn selvityksen perusteella ole kysymys markkinoinnista, neuvosto katsoo, ettei se ole toimivaltainen käsittelemään asiaa.

Asian käsittelyyn ovat osallistuneet mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Päivi Romanov ja jäsenet päätoimittaja Iina Artima-Kyrki, Head of Strategic Branding & CI Caroline Lilius, Strategy Director Tommi Pelkonen, päätoimittaja Ville Pohjonen, Head of Digital Marketing Pekka Rantamoijanen ja OTK Johanna Suurpää.

Päivi Romanov
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri