MEN lausunto 2/2001

Lausunto:
MEN 2/2001
Markkinoija:
Kesko Oyj, Helsinki, Forum, Helsinki, Atria Oy, Helsinki
Media:
tv
Päätös:
vapauttava

Mainonnan eettinen neuvosto

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 2/2001
Mainostaja: 1) Kesko Oyj, Helsinki, 2) Forum, Helsinki, 3) Atria Oy, Helsinki
Mainostettava tuote: 1) Plussa-kortti 2) Forum-kauppakeskus, 3) Atrian tuotteet
Mainos: TV-mainos (3 kpl)
Annettu: Helsingissä 13.8.2001

Suomen Ruskaliitto r.y. on 29.3.2001 päivätyssä kirjeessään ollut huolissaan mainosten antamista toimintamalleista lapsille: ruoalla leikkiminen, väkivaltaiset toimintamallit ja vaaralliset leikit kuten järven veden päällä kävely. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainosten sisältö

1) Kesko Oyj:n mainoksessa mieshenkilö paistaa paistinpannulla lettuja. Kääntääkseen paistamansa letun mies heittää sen ilmaan, jolloin se ei enää putoakaan takaisin pannulle, vaan yksi ”Plussa-pallo” tippuu valmiin lettupinon päälle.

2) Forumin mainoksessa kuvataan perhettä, joka on matkalla Helsingissä. Yhtäkkiä mies luulee, että hänen lompakkonsa on varastettu ja ryntää ohikulkevan miehen kimppuun luullen häntä varkaaksi. Mies kaadetaan maahan ja hänen päätään taivutetaan rajun näköisesti taaksepäin. Samalla lompakkonsa kadottanut mies löytääkin lompakon taskustaan. Huomataan, että on sattunut erehdys. Maassa makaava mies on syytön. (”Kaike maailma klopei” -mainos)

3) Atrian mainoksessa pariskunta on veneessä kalassa. Ohitse kulkee kolmas henkilö. Näyttää siltä kuin tämä kävelisi veden päällä. Mainoksessa mainostetaan Gotler-makkaraa ja sen vähärasvaisuutta.

Vastineet

Mainostajat eivät ole antaneet vastineita määräpäivään mennessä.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa mainosten olevan sellaisia, ettei niihin ole aihetta puuttua.

Mainonnan eettinen neuvosto kuitenkin toteaa, että Forumin mainoksessa on käytetty perusteetonta väkivaltaa joskaan ei siinä määrin, että siihen olisi aihetta puuttua.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, legal counsel Arja Hiltunen, kehitysjohtaja Jari Jussila, toimitusjohtaja Jari Kostamo, VT, OTL Paavo Nikula ja päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Outi Antila
puheenjohtaja
Paula Paloranta
sihteeri