MEN lausunto 3/2004

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 3/2004
Mainostaja: Ruutunelonen Oy
Mainostettava tuote: TV:ssä esitettävä komediasarja ”Sairaskertomuksia”
Mainos: Lehtimainos
Annettu: Helsinki, 26.3.2004

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta lehtimainoksesta, jossa mainostetaan TV:ssä esitettävää komediasarjaa ”Sairaskertomuksia”.

Ruutunelonen Oy (mainostaja) on antanut neuvostolle 11.3.2004 päivätyn vastineen. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Lehtimainoksessa mies ripustaa narulle kuivumaan pyykkikoneessa kutistuneita ihmisten päitä. Mainoksen alareunasta ilmenee sarjan nimi ”Sairaskertomuksia”, esittämisaika ja teksti: 'Komediasarja kallonkutistajan luona käyvistä nykykaupunkilaisista'.

Vastine

Vastineen mukaan kysymyksessä on uuden komediasarjan lanseerausilmoitus. Mainoksen tarkoituksena on ollut kuvata surrealistisella ja symbolisella tavalla mustaa huumoria hyväksi käyttäen mainostettavan ohjelman sisältöä ja luonnetta. Mainostettavan ohjelman roolihahmot käyvät kallonkutistajan eli psykiatrin luona.

Mainostaja kiistää, että mainos olisi kansainvälisten perussääntöjen tai mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden vastainen mainos. Mainoksen tarkoituksena ei ole ollut loukata ihmisarvoa.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 4 artiklan 1 kohdan mukaan mainonta ei saa loukata ihmisarvoa.

Mainoksessa kuvataan tilannetta, jossa pyykkikoneessa kutistuneita ihmisten päitä ripustetaan pyykkinarulle kuivumaan. Osa päistä lojuu pyykkikoneen päällä ja osa on pyykkikorissa.

Vaikka katsojat eivät yleensä miellä kuvatun kaltaista tilannetta todelliseksi, mainos voidaan tulkita ihmisarvoa loukkaavaksi. Mainitulla perusteella mainonnan eettinen neuvosto katsoo, ettei mainos on mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 4 artiklan mukainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, kehitysjohtaja Jari Jussila, toimitusjohtaja Jari Kostamo, varatuomari, OTL Paavo Nikula ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri