Jääkiekosta KV-kauppaan Kanadan kanssa

Mitä muuta yhteistä Suomella ja Kanadalla on sen lisäksi, että molemmat kansat rakastavat luontoa, saunomista, ja tietysti jääkiekkoa? Kumpikin maa on riippuvainen ulkomaankaupasta, omaa maailman parhaiten koulutetun työvoiman, ja panostaa kestävään kehitykseen.

Kanada etsii tällä hetkellä ulkomaankauppakumppaneita aktiivisesti pääyhteistyökumppaninsa USA:n ulkopuolelta osittain poliittisesta tilanteesta johtuen, ja on neuvotellut 14 vapaakauppasopimusta, joista yhden EU:n kanssa. Kauppa Kiinan kanssa kasvoi jopa 17 % viime vuonna, ja EU:n kanssa noin 5 %. Kanadan talous on tällä hetkellä vakaalla pohjalla eikä näytä vielä kääntymistä laskuun. Suomen tapaan Kanada tarvitsee ulkomaista koulutettua työvoimaa, ja houkuttelee tällä hetkellä kansainvälisiä investointeja toiseksi eniten maailmassa Australian jälkeen (bruttokansantuotteeseen suhteutettuna).

Ms. Marie-France Paquet, Global Affairs Canadan pääekonomisti keskusteli tällä viikolla Finnish-Canadian Business Councilin kanssa syistä miksi suomalaisten yritysten kannattaisi nyt laajentaa liiketoimintaansa Kanadaan. Yllä mainittujen koulutetun työvoiman, kestävän kehityksen ja vakaan taloustilanteen ansiosta Kanadan liiketoimintaympäristö on rankattu G7-maiden parhaaksi vuosille 2019-2023. Paquetin mukaan Kanadan hallitus panostaa nyt innovatiivisiin ”super clustereihin”, joihin kuuluu mm. digiteknologia, AI ja meriteollisuus.

Vaikuttajaviestintätoimisto Eurofactsin osakas ja vastavalittu Finnish-Canadian Business Councilin hallituksen varapuheenjohtaja Juhana Harju avasi tilaisuudessa tilannetta Suomen kannalta katsottuna. Harjun mukaan nyt perustettavan uuden hallituksen myötä Suomen tulisi tarkastella painotustaan yhteistyöhön Kanadan kanssa ja suomalaiset yritykset eivät ole vielä hyödyntäneet vapaakauppasopimuksen avaamia mahdollisuuksia. Yhteistyötä voidaan tehdä arktisen politiikan, kestävän kehityksen, terveysteknologian ja kiertotalouden saralla.

Maailman johtava kiertotaloustilaisuus World Circular Economy Forum järjestetään kesäkuun alussa Helsingissä ja tulevana vuonna Kanadassa. Business Finland avaa tänä vuonna uuden toimipisteen ja sijoittaa kaksi asiantuntijaa Torontoon. Nyt jos koskaan on aika hypätä Kanadan joukkueeseen mukaan.

Finnish-Canadian Business Council muodostuu sekä suomalaisista että suomessa asuvista ja työskentelevistä kanadalaisista. Keskustelu oli vilkasta tälläkin viikolla, ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö tuo tehokkaimmin kasvua. Yhteistyö aloitettiin luontevasti puhumalla kummankin maan intohimosta, jääkiekosta. Kokous päätettiin yhteiseen toiveeseen siitä, että parin viikon päästä pääsemme kannustamaan joko Kanadan tai Suomen voittoon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelussa.