Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta 

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta tässä vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi. 

”Suomi tarvitsee kipeästi uusia osaajia ja hallituksen tavoitteen purkaa turhaa byrokratiaa soisi kohdistuvan myös maahanmuuttoon. Lisäksi tukea tarvitaan jo tänne saapuneiden osaajien työllisyyden ja kotoutumisen edistämiseen. Leikkaukset kotoutumiseen vievät kehitystä entisestään väärään suuntaan,” sanoo Keskuskauppakamarin johtava osaamisen ja maahanmuuton asiantuntija Suvi Pulkkinen. 

Ammatilliseen koulutukseen hallitus päätti kohdentaa sadan miljoonan euron säästöt. Säästöt kohdentuvat niiden henkilöiden kouluttamiseen, joilla on jo aiempi ammatillinen perustutkinto tai korkeampi tutkinto. 

”Nyt on korkea aika kääriä hihat ja lähteä toden teolla kehittämään pienempiä osaamiskokonaisuuksia, jotka tukevat uudelle alalle työllistymistä ja työuran aikaista osaamisen kehittämistä. Meillä ei ole varaa tinkiä koulutuksen laadusta, ja siksi työelämän muuttuviin tarpeisiin on nyt pystyttävä vastaamaan entistä terävämmin” Pulkkinen sanoo. 

Hallituksen tavoitteena on kääntää suomalaisten osaamistaso takaisin kasvu-uralle, ja nostaa koulutustasoa. Tämän suhteen tarvittavat päätökset antavat vielä odottaa itseään. 

”Kohdentamista tarvitaan niin korkeakoulujen aloituspaikkoihin kuin heikossa työmarkkina-asemassa olevien osaamisen vahvistamiseen. Suomalaisissa yrityksissä suurin pula on juuri ammatillisista osaajista,” Pulkkinen sanoo. 

Suvi Pulkkinen

Johtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto

+358 50 404 1810

Kategoriat:Koulutus, Suvi Pulkkinen