Ota kauppasopimukset haltuun ja säästä euroja!

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri. Kuva: Elmo Eklund.

Kauppakumppanilta tuli pyyntö kauppojen jälkeen: asiakas pyytää FTA Certificate of Origin-todistusta, alkuperäselvitystä tai kauppalaskuun alkuperälauseketta. Näitä kysymyksiä vastaanotamme kauppakamarien neuvonnassa/asiakaspalvelussa ja ohjeistamme tällöin asiakkaitamme tutustumaan EU:n kauppasopimuksiin.

Mitä nämä kauppasopimukset sitten ovat? EU on solminut 46 kauppasopimusta kattaen 78 maata Amerikasta Aasiaan. Näkyvin hyöty yrityksille kauppasopimuksista on tullietuuskohtelun saaminen eli tavaratullien poistuminen tai tullien alennus. Tämä on myös asiakkaanne intressi -tavaran tuominen maahan edullisemmin. Yleisemmin sopimuksia kutsutaan nimellä ”Free Trade Agreement”.

Kuulostaa mahtavalta voitte tuumata. Kauppasopimuksissa on kuitenkin muutamia ehtoja, jotka tulee täyttää tullietuuksien saamiseksi. Kauppasopimuksissa merkittävin tekijä on tuotteen alkuperä, jonka tulee olla EU:n tai sopimuskumppanimaan alkuperää joko kokonaan tuotettuna tai riittävästi jalostettuna. Alkuperä todennetaan alkuperäselvityksellä vastaanottajamaan tulliviranomaisille. Alkuperäselvitys on kauppasopimuksen mukaan joko EUR1-todistus tai määrämuotoinen ilmoitus kauppalaskussa. Rekisteröidyn viejän statusta (REX) vaaditaan muutamiin maihin kuten Kanadaan.

Tarkemmat ohjeet ja kahdeksan askelta EU:n kauppasopimusten hyödyntämiseen löydät selkeästä oppaastamme.

Tutustu kauppasopimuksiin ja tee seuraava kauppa kannattavammin!

Hannele Visuri

Asiantuntija, kansainvälinen kauppa

+358 40 736 8781

Kategoriat:Kansainväliset asiat, Vienti, Hannele Visuri