Hintakatto huono ratkaisu sähköpulaan – yrityksiä ei voi sulkea ulos uusista kriisitoimista

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on erittäin huolestunut pääministeripuolue SDP:n suunnitelmista esittää sähkölle hintakattoa, joka koskisi kotitalouksia. 

”Huoli erityisen korkeista sähkön hinnoista kotitalouksille ja yrityksille on aito, mutta mahdollisia keinoja kartoitettaessa on oltava järkevä, ettei aiheuteta lisää ongelmia”, sanoo Romakkaniemi.

Hintakatto on huono tapa puuttua sähkön tuotannon vajeesta johtuvaan ongelmaan. Hintaa alentamalla sähkön kysyntä lisääntyy, vaikka tarjonta on niukkaa. Silloin hinta nousee entisestään niille, jotka eivät ole hintakaton piirissä.

Myös kiertävien sähkökatkojen riski kasvaa tässä tilanteessa. Pahimmassa tapauksessa yritykset joutuvat maksamaan hurjia hintoja käyttämästään sähköstä, mutta kärsivät silti vakavista sähkökatkoista. 

Yrityksiä ei voi sulkea ulos uusista kriisitoimista

”Jos uusia kriisitoimia suunnitellaan, yrityksiä ei voi sulkea ulos. Huippukorkeat sähkön hinnat ovat uhka yrityksille ja työpaikoille,” Romakkaniemi painottaa. 

Romakkaniemi muistuttaa, että sähkön arvonlisäveroa on juuri joulukuun alusta alennettu 24 prosentista 10 prosenttiin. Voimaan on astumassa lisäksi sähkövähennys ja -tuki, joilla erityisen suuriksi talven aikana kohonneista sähkölaskuista kotitaloudet voivat saada jopa noin 2500 euroa tukea.

”Uusia toimia vaadittaessa kannattaa ottaa huomioon jo päätettyjen toimien vaikutus. On järkevämpää kompensoida kuluttajille hintaa tarvittaessa säätämällä jo nyt tehtyjen tukien ehtoja”, Romakkaniemi sanoo.

Keskuskauppakamarin tuore yritystutkimus sähkökatkojen vaikutuksista ja varautumisesta julkaistaan torstaiaamuna klo 7.00. Siihen vastasi 1603 yritystä kaikilta toimialoilta, joka puolelta Suomea. 

Juho Romakkaniemi

Juho Romakkaniemi

Toimitusjohtaja

+358 40 050 5269

Kategoriat:Politiikka, Energia, Juho Romakkaniemi