Sähköongelmat ovat yleisiä joulupyhinä – asiantuntijan neuvoilla vältät virheet 

Erilaiset sähköongelmat yllättävät monet jouluvalmistelujen keskellä. Kuusen valosarjasta löytyy palanut lamppu tai sähköt katkeavat yllättäen koko kodista. Kaikkia sähkövikoja ei ole viisasta yrittää korjata itse, vaan on turvallisempaa kääntyä ammattilaisen puoleen. 

Sähkötekniikkaan erikoistuneen, Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastaja (HTT) Jukka Itkosen mukaan palanut pääsulake on yleisin ongelma, josta sähkömiehet saavat yhteydenottoja joulupyhinä. 

”Etenkin aattona sähköä käytetään poikkeuksellisen paljon. Ruuat ovat uunissa, perunat porisevat hellalla, sauna lämmitetään hyvissä ajoin ja tietysti sähkölämmityskin vie oman osuutensa kulutuksesta. Jos vielä pyykkikone pyörii samalla, pääsulake voi kuormittua”, Itkonen sanoo. 

Hänen mukaansa ongelmilta vältytään ajoittamalla suuritehoisten laitteiden käyttö eri ajankohtiin.  

Sähkön säästäminen onnistuu joulunakin pienillä muutoksilla. Itkonen kehottaa esimerkiksi paistamaan joulukinkun yösähköä hyödyntäen: se on yleisen energiansäästön kannalta fiksua ja on hinnaltaan myös edullisempaa. 

Sähköasennuksia kannattaa päivittää uusien käyttötarpeiden mukaan. Joulunaikaan tyypillisiä tarpeita ovat lisäpistorasiat ja johdotukset valosarjoille.  Itkonen kannustaakin teettämään sähköremontteja, mikäli asennuksissa ilmenee ongelmia. 

Viisas turvautuu asiantuntijan apuun 

”Varsinaisia sähkötöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Joskus sähkötöiden asianmukaisuutta joudutaan selvittelemään tavarantarkastajan avulla”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju

Palaneen sulakkeen tai valosarjan lampun voi turvallisesti vaihtaa kuka tahansa, kunhan noudattaa turvallisuusohjeita. Ennen aloittamista on tärkeää varmistaa, ettei käsiteltävään laitteeseen tule sähköä. 

Ammattilaisen apuun kannattaa turvautua myös, jos valosarjat tarvitsevat lisäpistorasioita tai uusia johdotuksia. Jouluvaloille kannattaakin asennuttaa pistorasioita sopiviin paikkoihin jo rakennusvaiheessa. 

”Yleinen virhe, johon törmään ulkovalosarjojen kanssa, on johtojen vetäminen oven ja kynnyksen välistä. Tämä vaurioittaa johtoa ja lyhentää tuotteen käyttöikää huomattavasti”, toteaa Itkonen. 

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla. 

Kategoriat:Tavarantarkastus, Raisa Harju