Qatar liittyi 78. maana ATA carnet -järjestelmään elokuun alussa. Liittyminen on tärkeä askel eteenpäin kaupankäynnin kannalta maan yrityksille, jotka haluavat laajentaa vientiä tai houkutella ulkomaisia yrityksiä tapahtumiin ja näyttelyihin sekä löytämään Qatarin sijoituskohteena.
ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Lyhenne ATA (Admission Temporaire / Temporary Admission) kertoo, että kysymyksessä on tavaroiden väliaikainen maastavienti. Kun yritys käyttää ATA carnet’ta, se säästää tullimaksut ja arvonlisäverot, välttää tullin vaatimat vakuusmaksut ja hyötyy yksinkertaistuvasta tullausmenettelystä, koska muilta tulliasiakirjoja ei tarvita.
Aluksi ATA carnet’lla voidaan viedä tavaroita näyttelyihin ja messuille, mutta toiveena on, että jatkossa Qatariin voitaisiin viedä myös ammatinharjoittamisvälineitä ja tavaranäytteitä. Samalla helpottuu myös suomalaisten yritysten osallistuminen messuille ja näyttelyihin.
Persianlahden yhteistyöneuvoston jäsenet Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Bahrain sekä Egypti katkaisivat siteet Qatariin kesäkuussa vuonna 2017. Qatar on kuitenkin pystynyt hallitsemaan tilanteen taloudelliset ja rahoitukselliset vaikutukset. IMF:n mukaan Qatarin talous kasvoi 2,1 prosenttia vuonna 2017, ja kasvun ennustetaan nousevan 2,6 prosenttiin tänä vuonna.
Öljy ja maakaasu muodostavat merkittävän osan Qatarin bruttokansantuotteesta, mutta talouden monipuolistaminen on kehittänyt maata valtavin harppauksin. Hamadin sataman avaaminen Jebel Alin ohittamiseksi Dubaissa on yksi esimerkki siitä. Tulevista ja meneillään olevista mainitsemisen arvoisista projekteista voidaan nostaa esille Barzanin maakaasutuotantolaitos, jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2020.
Kiinnostus Qataria kohtaan on lähivuosina suurta myös jalkapallon FIFA World Cupin ansiosta. Kisat järjestetään vuonna 2022 Qatarissa, minkä johdosta infrastruktuuria parannetaan ja uutta rakennetaan vastaamaan kisojen vaatimuksia. Nämä miljardien dollarien megaprojektit parantavat osaltaan maan taloudellista tilannetta, joskin Qatar on saanut aiheellista kritiikkiä muun muassa heikoista työolosuhteista jalkapallon MM-kisojen rakennustyömailla.