Muutama sana yhteistyöstä Saudi-Arabian kanssa 

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamari allekirjoitti vastikään yhteistyösopimuksen Saudi-Arabian kauppakamareiden kanssa yhteisen Business Councilin perustamisesta. Saudi Vision -ohjelma on satojen miljardien eurojen investointikokonaisuus, joka uudistaa koko maan. Suomalaisyrityksille tämä avaa mahdollisuuksia muun muassa kiertotalouden, älykkäiden ratkaisujen ja uusiutuvan energian hankkeiden suhteen. 

Sopimuksen allekirjoittaminen on osa Saudi-Arabian kauppaministerin Suomen-vierailua. Ministeri delegaatioineen tapaa myös muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan, elinkeinoministeri Mika Lintilän ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen. Vierailulla vahvistetaan Suomen ja Saudi-Arabian kahdenvälisiä talous- ja kauppasuhteita. Saudi-Arabia on Suomen merkittävin vientikohde Persianlahden alueella. 

Avaan tässä hieman omaa ajatteluani siitä, miksi kauppakamari solmi yhteistyösopimuksen ja miten yritysten ja kuluttajien pitäisi mielestäni suhtautua kauppaan ei-liberaalidemokratioiden kanssa. 

Itse kannatan ja haluan edistää liberaalia demokratiaa, oikeusvaltiota ja markkinataloutta maailmassa, koska ne ovat paras (tai vähiten huono) järjestelmä ihmisten vapauden ja humaanin kehityksen kannalta. 

Yksikään maa ei ole täydellinen näiden suhteen ja tekemistä riittää, erityisesti niillä, jotka ovat eriasteisia autoritarisia valtioita tai suorastaan diktatuureja. 

Iloitsen kaikista kehitysaskeleista kohti vapautta kaikissa yhteiskunnissa. Niitä pitää myös kannustaa, vaikka sinisilmäisiä meidän ei pidä olla. 

Saudi-Arabia on edelleen autoritaarinen perhediktatuuri, jossa on vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Silti ne, jotka maailman asioita tarkemmin seuraavat, ovat panneet merkille, miten nopea positiivinen muutos maassa on ollut käynnissä viimeiset noin viisi vuotta: maa diversifioi ja uudistaa talouttaan ulos öljyriippuvuudesta, teki viime vuonna Glasgow’ssa sitoumuksen hiilineutraaliudesta vuoteen 2060 mennessä, mutta on sen jälkeen jo nopeuttanut sitä vuoteen 2050. 

Saudi-Arabian papiston moraalinen ja ihmisoikeuksia polkeva hirmuvalta on pantu aisoihin. Maa uudisti vasta koko lainsäädäntönsä siten, että sieltä poistettiin kaikki sukupuolia erottelevat kohdat. Ainoa, joka jäi jäljelle, on äitiysvapaa. 

Naisten oikeudet sekä osallistuminen politiikkaan ja talouselämään on kasvanut nopeasti. Nytkin delegaatiossa oli mukana varaministeri, erittäin terävä nainen joka piti löyhää huivia. Osalla delegaation naisilla ei ollut huivia ollenkaan. Yksittäisten huomioiden sijaan Saudi-Arabian kehitystä voi käydä katsomassa näitä asioita mittaavien YK:n, Maailman pankin ym. mittareista. 

Surullisessa maailmassa Saudi-Arabia on siis ollut viime vuosina positiivinen yllätys, jossa kehitys on mennyt oikeaan suuntaan ja nopeasti. Kaikki voi toki kääntyä yhtä nopeasti toisin päinkin niin kauan kuin maa on autoritaarinen ja uudistukset eivät ulotu poliittiseen järjestelmään. 

Mitä sitten pitäisi olla mieltä kaupanteosta muiden, kuin liberaalien demokratioiden kanssa? 

Ensinnäkin on hyvä, että EU ja Suomi hoitavat isossa kuvassa erilaiset pakotteet ja poliittisen arvioinnin yritysten puolesta. Se on vähän kuin lainsäädäntö: lähtökohta mihin voi luottaa ja miltä pohjalta toimia. 

Toki yritykset ja kuluttajat tekevät sitten eri perusteilla arvojensa mukaisia valintoja kaupassa ja hankinnoissaan sekä osoittavat niin vastuullisuuttaan. 

Minun neuvoni yrityksille (ja ihmisille) on, että pitäkää puheet ja teot linjassa. Jos päätätte tehdä kauppaa Saudi-Arabian kanssa, se on turvallista ja vakaata ja myös kehitysnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin positiiviset. 

Kiinteiden investointien ja liiallisen riippuvuuden suhteen kehottaisin huolellisesti arvioimaan poliittiseen ja oikeusjärjestelmään sisään kudotut poliittistaloudelliset riskit. 

Mutta: kun siis maahan ei kohdistu pakotteita ja ainakin osa jäsenyrityksistämme haluaa tehdä kauppaa Saudi-Arabiaan, on meidän tehtävämme kauppakamarina sitä mahdollisuuksien mukaan edistää. Sellaisen ihmisten ja yritysten yhteistyön puitteissa on aina myös mahdollisuus kannustaa kehityksessä hyvään suuntaan. 

Moni meistä parhaillaan kirjoittaa välineellä, joka on valmistettu Kiinassa tai vähintäänkin siinä on kiinalaisia komponentteja. Siinäkin on ongelmansa, kuten tiedämme. Maailma ei ole yksiselitteisesti vain hyvä tai paha. 

Kuluttajana ja yrityksenä on hankala toimia täydellisesti arvojensa mukaan. Keskustelu näistä asioista ja toinen toisemme kannustaminen kehitykseen on tietysti positiivista. 

Juho Romakkaniemi

Juho Romakkaniemi

Toimitusjohtaja

+358 40 050 5269

Kategoriat:Kansainväliset asiat, Juho Romakkaniemi