Kiina-tietoisku – Katse Kiinaan, riskit kasvavat

Ajankohta ja paikka

Alkaa
11.11.2022
Päättyy
11.11.2022
Tapahtumapaikka
Keskuskauppakamari, verkkotapahtuma
Suomi

kiinatapahtuma.png (2.51 MB)

Länsimaisten yritysten katse on nyt Kiinassa. Kiina on tärkeä kauppakumppani monelle suomalaiselle yritykselle.  Kiinan tavoitellessa yhä suurempaa taloudellista ja teknologista omavaraisuutta, sen liiketoimintaympäristö on hankaloitunut ja politisoitunut. Koronapandemian myötä Kiina on kääntynyt entistä enemmän sisäänpäin.

Kiina lisää yritystoiminnan säätelyä ja kokonaisuutena toimintaympäristön epävarmuus ja riskit ovat kasvaneet. Tämä ei kuitenkaan ole koko kuva, sillä ”kiinalaiseen tapaan” epävarmuus johtuu myös siitä, että uudet säännöt ovat epämääräisiä ja niiden vaikutukset eivät ole tiedossa. Myös positiivista on tapahtunut ja markkinoiden vapauttamista on myös nähty mm. autoteollisuuden ja rahoitusalojen kohdalla. Vaikka Kiinan talouden kasvuvauhti on hidastunut, Kiina on jatkossakin valtava markkina osaamiselle.

Kiina-riippuvuudet ovat tarkastelussa valtiotasolta yksittäisten yritysten tasolle. Länsimaat ovat riippuvaisia mm erilaisista Kiinassa tuotetuista harvinaisista raaka-aineista. Samaan aikaan erityisesti Yhdysvalloissa kotiutetaan toimitusketjuja.  Ulkomaisten, myös suomalaisten yritysten mahdollisuudet, riippuvat entistä enemmän siitä, millä sektorilla ne toimivat. Muuttuneessa toimintaympäristössä myös suomalaiset yritykset joutuvat päivittämään toimintasuunnitelmiaan ja arvioimaan arvo- sekä toimitusketjujensa riippuvuutta Kiinasta.

Tässä tietoiskussa asiantuntijat kertovat Kiinan poliittisesta tilanteesta, liiketoimintaympäristöön liittyvistä riskeistä, mutta myös suurista mahdollisuuksista kasvavilla markkinoilla. Ajankohtaisen tilannekuvan yläpitäminen yrityksissä on nyt ensiarvoisen tärkeää.

ICC Suomi (Kansainvälinen kauppakamari) ja Keskuskauppakamari järjestävät yhdessä tilaisuuden, jossa yrityksille on tarjolla tietoa sekä mahdollisuus keskustella Kiinan tilanteesta. Virtuaalisessa tilaisuudessa on mukana asiantuntijoita Pekingistä, Shanghaista ja Suomesta.

Kiina-tietoisku – Katse Kiinaan, riskit kasvavat
Perjantaina 11.11.2022 klo 9.00-11.00 

Asiantuntijat:

Geopolitiikan haasteet – miten Suomi ja EU luotsaavat Kiina-suhdettaan
Arto Haapea, Yksikönpäällikkö, Ulkoministeriö

Kiinan taloustilanne ja yritysten toimintanäkymät Shanghaista nähtynä
Anu Vuori-Kiikeri, Shanghain pääkonsulaatin päällikkö

Kiinan yritystoiminnan tilanne ja tukevaisuudennäkymät
Marko Tiesmäki, maajohtaja, Business Finland

Kommenttipuheenvuoro
Juho Romakkaniemi, toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari

Lisäksi mukana on yritysten edustajia. 

Tilaisuuden avaa ja moderoi ICC Suomen maajohtaja Lenita Toivakka

Verkkotapahtuma on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Lämpimästi tervetuloa!

icc-k3-logo-.jpg (18 KB)

Tapahtuma on päättynyt.

Katso tulevat tapahtumat